Vloerisolatie: minder stoken is meer besparen

Bespaar slim energie met vloerisolatie

In Nederland is er veel te weinig aandacht voor vloerisolatie: “De normen die wij hier hanteren zijn nog steeds verkeerd. Warme lucht stijgt op, dus vloerisolatie bespaart niets”, zegt men.
In werkelijkheid is dat wel anders. “Bij een koude vloer gaat men namelijk eerder in het jaar en meer stoken. Dan ontstaat er boven in die kamer een warme luchtlaag waar niemand wat aan heeft. Die gaat uiteindelijk ook verloren door ventilatie, ramen en muren. De verkorting van het stookseizoen wordt niet meegenomen in de berekeningen.” Dat het anders kan blijkt als we een kijkje over de grenzen gaan nemen, volgens Willemsen: “In Scandinavië kwam ik ontwerpen tegen van woningen waar de vloer zwaarder geïsoleerd wordt dan het dak. Daar heeft iedereen het warm met de kachel op 19 graden. Terwijl wij hier de kachel naar 21 sturen en alsnog met koude voeten blijven zitten.”
hypotheek-hypotheek berekenen-tips
Vloerisolatie_van_Tonzon_huis isolatie-huis isoleren

Meerdere vliegen in één klap

Het isoleren van jouw vloer verhoogt het wooncomfort en bespaart in de praktijk veel meer energie dan altijd is aangenomen. Goede vloerisolatie zorgt voor een verkorting van het stookseizoen. Daarbij, wanneer de vloer warmer is, krijg je al bij een lagere binnentemperatuur hetzelfde comfortgevoel. Door goede vloerisolatie gaat de thermostaat vaak terug van 22/23 naar 19/20 graden. Bij een lagere binnentemperatuur verlies je minder warmte door de muren en de ramen en door ventilatie. Een ander belangrijk neveneffect van vloerisolatie is dat de warmere vloer ook droger is. Daardoor krijgen schimmels en huisstofmijten veel minder kans. Dit levert een gezonder binnenklimaat op.

Onderzoek naar milieueffecten van vloerisolatie

Het onafhankelijke Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft onlangs een onderzoek uitgebracht naar de milieueffecten van vloerisolatie. Daaruit blijkt dat Tonzon Vloerisolatie met Thermoskussens de meest milieuvriendelijke vloerisolatie is. Deze isolatievorm is gebaseerd op het opsluiten van lucht tussen dunne maar ijzersterke folielagen. Deze hebben speciale oppervlakken die maar weinig warmte uitstralen. Hierdoor worden woningen voorzien van uitstekende isolatie met ontzettend weinig materiaal. Weinig materiaal betekent lage energiekosten bij de productie, de installatie en bij het transport. Het resultaat: geen vrachtwagens voor de deur en een milieu impact die binnen enkele weken is gecompenseerd door de besparing op het energieverbruik.
Op de tweede plaats komt Glaswol omdat het een Bio-based materiaal is. Het spuiten van purschuim wordt afgeraden onder andere omdat deze isolatievorm niet circulair is. Het kleeft vast aan alle materialen waarop het wordt gespoten. Daardoor is het later moeilijk te scheiden in herbruikbare componenten zodat er een berg van materiaal ontstaat dat alleen maar gestort kan worden. Soms wordt purschuim nog geblazen met HFK. Dat wordt in het rapport onaanvaardbaar genoemd. Volgens Milieu Centraal duurt het namelijk 16 jaar voordat de klimaatschade die is aangericht, is gecompenseerd door de besparing op de CO2-uitstoot.
Hoe dit allemaal in de praktijk gaat zie je in deze video
Menu