Een begane grond met wanden en verdiepingsvloer van beton met daar bovenop een verdieping met zadeldak van hout. Dat is de schuurwoning die Marieke en Jarko laten bouwen in Deventer. Zij heeft een voorkeur voor dampopen skeletbouw en het natuurlijke materiaal hout omdat ze verwacht daarin het prettigste te slapen. Hij wil vooral een stevig fundament. Architect Gerben van Kampen van Woonsubliem ontwierp een vrijstaande woning en haalde aannemer Michel Lips uit Duiven erbij. ‘Wij hebben ervaring met traditionele bouw, houtbouw en bouwen met betoncasco’s.’ Olcas uit Lochem wordt ingeschakeld om het betoncasco te ontwerpen en te produceren.
Constructeur kon gericht aan het werk
Johan Oltvoort, directeur van Olcas: ‘Doordat Marieke en Jarko deze keuze voor een betoncasco in het beginstadium gemaakt hebben, kon de constructeur gericht aan het werk. Dit is een mooi voorbeeld van een efficiënt ontwerpproces waarbij gebruik gemaakt wordt van zowel de positieve eigenschappen van beton als die van hout.’ Met een betoncasco kun je bijvoorbeeld lange wanden maken van 10 meter lang bij 3,80 meter hoog. ‘En wil je kozijnen tot aan het plafond, dan berekenen wij hoeveel staal er nodig is in de constructie.’ Ook de voorzieningen voor installaties voor verwarming, elektra en water worden in de fabriek aangebracht.
Voorkom extra kosten
Als opdrachtgevers bij Olcas aankloppen nadat de constructeur het ontwerp heeft doorgerekend op een traditionele manier, dan vraagt het werken met een betoncasco meer overleg. ‘Het wijzigen van een ontwerp heeft dan consequenties. De constructeur moet opnieuw gaan rekenen bijvoorbeeld, omdat het verschil in gewicht tussen kalkzandsteen en een betoncasco rond de 500 kilo per kuub is. En als je overgaat naar een betoncasco na het indienen van de bouwvergunning, maak je ook extra kosten.’
Meer bouwen met zelfde team
Door producenten van betoncasco’s en houtskeletbouwdelen vanaf de schetsfase te betrekken, wordt het bouwproces zo efficiënt mogelijk. En dat biedt niet alleen voordelen voor de (particuliere) opdrachtgever. Oltvoort: ‘Een aannemer met een team van vijf man bouwt nu vier woningen per jaar op traditionele wijze, en kan er vijf bouwen door met prefab te werken.’ ‘Dat klopt inderdaad’, bevestigt Lips.
Vooroordelen hout en beton
Houtskeletbouw heeft de reputatie te zorgen voor te warme slaapkamers in de zomer. Jarko en Marieke lossen dit op door naast vloerverwarming ook een aantal radiatoren te plaatsen die kunnen verwarmen. Oltvoort: ‘Tegen beton wordt niet altijd positief aangekeken. Ja, het maken van cement zorgt voor CO2-uitstoot, maar met massa kun je ‘s nachts nog koelen en dat kan met hout niet. Bovendien is er waarschijnlijk niet voldoende hout voor de hoeveelheid nieuwe woningen die Nederland moet gaan bouwen de komende jaren.’
Beide goed te isoleren
De combinatie van een betoncasco met houtskeletbouw komt steeds vaker voor. Vooral bij panden met een zadeldak. ‘Voor woningen met platte daken van drie of vier verdiepingen is een betoncasco zeer interessant’, legt Oltvoort uit. ‘Het staat snel, je kunt werken met warmte en koudeopslag in het beton door het thermisch actief te maken en de buitenzijde kun je bekleden met isolatie en een gemetselde muur of een ander materiaal.’ Ook Lips pleit voor het combineren van beide materialen. ‘Een voordeel van een betoncasco met betonnen verdiepingsvloer is de geluidswering. En voor opdrachtgevers speelt ook het gevoel mee: beton voelt als een steviger fundament. En qua isolatie maakt het niet uit, zowel hout als beton kunnen we uitstekend isoleren.’
Kortere bouwtijd
De aannemer is overtuigd van de voordelen van prefab bouwen. ‘Vakmensen zijn schaars, zoveel mogelijk laten voorbereiden in fabrieken heeft veel voordelen. Zo duurt de bouw veel korter: in een paar dagen kun je een betoncasco hebben staan. In de bouw werken we steeds meer met montagemedewerkers, opgeleide bouwvakkers zijn moeilijk te vinden. Daarnaast kun je in een fabriek onder constante omstandigheden een beter product maken. Prefab is de toekomst.’
Wapening van Betonstaal.nl
Al tijdens de offertefase ontvingen de opdrachtgevers een 3D model. Daarnaast onderscheidt producent Betonstaal.nl zich met de tool RebarAssist. Die biedt ondersteuning bij het bestellen en monteren van bewapening.
RebarAssist is een 3D viewer met intuïtieve selectiefuncties. Het toont hoe de constructie in detail is opgebouwd en hoe de wapening gemonteerd moet worden. De aannemer krijgt er zekerheid en gebruiksgemak mee en dat verbetert zijn werk. De 3D viewer heeft intuïtieve selectiefuncties, zoals een opsomming van alle losse wapeningselementen en prefabonderdelen van het bouwproject. Zo zie je bijvoorbeeld direct zien op welke plekken in de constructie de korven moeten worden aangebracht. Dit voorkomt veel communicatie en overleg en het maakt de kans op fouten kleiner.
Je hoeft geen wapeningspecialist te zijn of een technische tekening te kunnen lezen om wapeningproducten bij Betonstaal.nl te bestellen. Ook minder gespecialiseerde medewerkers en handige particulieren kunnen uit de voeten met de RebarAssist.