Wat je moet weten voor je grond koopt

En toen hadden we een stuk grond…

We zochten eigenlijk gewoon een huis, toen we werden gewezen op een stuk grond dichtbij onze huidige woning. Perfecte plek, zoonlief kon op dezelfde school blijven en alles wat we kenden bleef binnen handbereik. We waren meteen verkocht, maar een stuk grond kopen: hoe werkt dat? Wat komt erbij kijken en waar moet je op letten?

grond kopen-kavel-kavels-kavel kopen
grond kopen-kavel-kavels-kavel kopen

Afmeting en vorm

Heb je al een idee hoe je droomhuis eruit moet zien? Zorg dan dat je kavel de afmetingen én vorm heeft die daarbij past. Het lijkt een open deur, maar vraagt wat rekenwerk. Zeker wanneer je ook een mooie tuin en garage wil.

Vorm

De vorm kan bepalend zijn voor het type woning dat jullie kunnen bouwen. Over het algemeen geldt: vierkante kavels zijn makkelijker in te richten dan lange rechthoekige. 

Afmeting

Is het kavel groot genoeg voor je plannen? Of moet er toch iets worden bijgeschaafd? Bespreek dit vooral met een deskundige, zoals een architect.

De staat van de grond

Je kavel is pas bruikbaar wanneer de grond in goede staat is. Eén van de belangrijkste vereisten is een schoongrondverklaring. Die garandeert dat de grond vrij is van (ernstige) vervuiling als zware metalen, olie, asbest of dat soort ellende. 

Controleer dus altijd vóór de koop of de grond een schoongrondverklaring heeft, of vraag hem zelf aan. Mocht de grond vervuild zijn, dan moet het eerst helemaal worden gereinigd. En alle kosten zijn dan voor jou als eigenaar.

groene-kavel-kavel kopen-grond kopen-kavels

Wat is de bestemming van het kavel?

Als het aan jou ligt wordt de grond dé plek voor jullie droomhuis. Maar het is vrij belangrijk dat de gemeente daar hetzelfde over denkt. Ieder stuk grond heeft namelijk een vastgelegd bestemmingsplan. Heeft jouw kavel een woonbestemming? Mooi, dan kun je direct aan de slag!

Heeft je kavel echter een andere bestemming, zoals een agrarische bestemming? Dan moet je een wijziging in het bestemmingsplan aanvragen bij de gemeente. En zo simpel als dat klinkt, zo tergend traag en duur kan de uitvoering zijn. Geen aan te raden route dus.

Tot slot moet je rekening houden met de bouwvoorschriften. Hierin staat wat wel en niet mag, om een verzorgd straatbeeld te houden. Leg artistieke keuzes van jou of de architect dus altijd even naast de voorschriften.

grond-grond kopen-kavel-kavels-kavel kopen

Luister naar je gevoel (en een adviseur)

Loop eens over je kavel en kijk om je heen. Wat gebeurt er van binnen? Wij kregen direct de kriebels en zin om te bouwen. Een goed gevoel is het meest belangrijk. Maar laat je daarnaast vooral goed bijstaan door een makelaar of huur een deskundige in die jullie adviseert. Zo zorg je dat het gevoel ook na aankoop nog goed is.

Menu