BouwGarant: Kies voor zekerheid

Zeven tips voor een goede samenwerking met de aannemer

Het keurmerk Bouwgarant beschermt tegen financiële risico’s bij bouwprojecten. Stichting BouwGarant geeft zeven tips voor een goede samenwerking met de aannemer. Want tijdens een verbouwing of nieuwbouw spreek je je aannemer misschien nog wel vaker dan je eigen partner.

 1. Weet wat je wilt (en wees realistisch)

Zet je plannen op papier vóór je met een aannemer om de tafel gaat zitten. En stel dan meteen duidelijke prioriteiten voor jezelf. Wat moet er écht gebeuren? En wat zou er eventueel in een later stadium nog gedaan kunnen worden? Als je goed weet wat je wilt, wat je budget is en hoe de planning er idealiter uitziet, maakt dat het eerste gesprek een stuk makkelijker. De aannemer kan dan goed inschatten wat haalbaar is en wat niet.

 

 1. Kies zorgvuldig

Vertrouwen tussen jou en de aannemer is cruciaal om je (ver)bouwproject tot een succesvol eind te brengen. Steek daarom tijd in het kiezen van een aannemer. Sommige mensen nodigen meerdere aannemers uit voor een gesprek en kiezen vervolgens de partij die het beste bij hen past. Vaak hebben aannemers een bepaalde specialisatie. Denk aan nieuwbouw, renovaties of duurzame bouw. Hierop kun je alvast een aantal aannemers selecteren. Het helpt ook om rond te vragen in je omgeving en referenties te checken. BouwGarant-aannemers hebben de juiste opleidingen en verzekeringen, aantoonbare ervaring én worden regelmatig getoetst.

huis bouwen-eigen huis-huisje bouwen
eigen huis bouwen-huisje bouwen-bouw tekening
 1. Zwart op wit voorkomt gedoe

Een goede samenwerking valt of staat met duidelijke afspraken. En die zet je op papier. Zo weet je zeker dat er geen kloof zit tussen jouw verwachtingen en die van de aannemer. Onderwerpen waarover je afspraken maakt zijn bijvoorbeeld:

 

 • Wat valt er binnen de aanneemsom?
 • Welke materialen worden er gebruikt?
 • Hoe gaan jullie om met meer- en minderwerk?
 • Hoeveel betaal je aan en wat zijn de betaaltermijnen?
 • Wat is de start- en opleverdatum?
 • Zijn er ontbindende voorwaarden?

 

Lopen zaken tijdens de verbouwing anders dan gepland? Leg nieuwe afspraken dan ook weer vast.

 

 1. Maak samen een realistische tijdsplanning

De kans is groot dat je niet eerder hebt gebouwd of verbouwd. Maak dan samen met de aannemer een realistische tijdsplanning. Dit voorkomt frustraties en stress.

 1. Werk samen met het team van de aannemer

Aannemers hebben meestal een groot netwerk van partijen waarmee ze samenwerken. Denk aan vaklui zoals metselaars, timmerlieden en dakdekkers. Zij weten precies wat ze van elkaar kunnen verwachten en zijn goed op elkaar ingespeeld. Het is dus niet zo handig om zelf allerlei eigen bedrijven voor specifieke klussen in te schakelen. In plaats van minder levert dit uiteindelijk vaak juist méér kosten op.

 

 1. Soepele communicatie

Misschien is dit wel de belangrijkste tip: communiceer tijdens het hele project met je aannemer. Als het goed is, zorgt de aannemer ervoor dat je voortdurend op de hoogte wordt gehouden van de voortgang en eventuele problemen. Want hij weet: hoe meer contact, hoe minder fouten of misverstanden er ontstaan. En daar zijn jullie beide bij gebaat.

 

 1. Blijf betrokken bij de bouw

Aan het begin van een bouwproject bruis je waarschijnlijk van de energie. Je hebt zin om aan te pakken. Maar als een verbouwing langer duurt, wil het energiepeil nog weleens zakken. Voor een goede samenwerking met je aannemer is het belangrijk betrokken te blijven bij de bouw. Neem dus regelmatig een kijkje op de bouwplaats. Zo blijf je goed op de hoogte van wat er speelt en bouw je een persoonlijke band op met de aannemer.

Menu