Lorraine van der Hulst, binnenhuis architect bij DoorLorraine

sara-huis bouwen-huisje bouwen- huis inrichting

Tip 1 Indeling

Tijdens een nieuwbouwproject moet je al vrij vroeg aangeven waar de aansluitingen en stopcontacten moeten komen. Om te weten waar die moeten komen, moet je eerst nadenken over de indeling van de verschillende ruimten. Wil je bijvoorbeeld een open, een halfopen of een gesloten keuken en welk effect heeft dit op het zitgedeelte?

Tip 2 Meubels

Heb je bestaande meubels die meegaan of wil je vroegtijdig meubels bestellen omdat er een lange levertijd op zit? Teken je woning en meubels die er echt in moeten op schaal. Zo kun je goed zien of alles wel echt past.

Tip 3 Verlichting

Wanneer je weet hoe je meubels komen te staan, dan weet je ook waar de verlichting moet komen. Aannemers hebben deze informatie in een vroeg stadium nodig zodat ze de lichtpunten en ruimte voor stopcontacten kunnen infrezen in het beton.

Tip 4 Basis

De aankleding van vloeren, plafonds, kozijnen, wanden en ramen zijn onderdelen van de inrichting die vaak onderschat worden. Dit zijn grote uitgaven dus denk goed na over wat bij jou past en kijk niet alleen naar wat er op dit moment helemaal hip is.

Tip 5 Kleur

Wit is niet altijd wit. Kijk goed welke soort wit bij jouw inrichting past. De standaardkleur wit RAL 9010 kan door lichtinval op jouw muur geler lijken dan op die van de buurvrouw. Ik adviseer altijd om een staal van RAL 9010, RAL 9016, en een spierwitte eens op je muur naast elkaar te houden om het verschil te zien. En eigenlijk geldt dit voor elke kleur. Op vrijwel elke wand heb je een natuurlijke lichtinval dus op elke wand valt een kleur anders uit.

Menu