Huis verkopen? Bekijk onze checklist

Checklist huis verkopen

We gaan een huis bouwen en een belangrijk onderdeel hiervan is de verkoop van onze bestaande woning. Dat is complexer dan je misschien denkt.  Wij hebben het voor onszelf opgedeeld in 3 fases: de voorbereiding, de verkoopfase en de overdracht. Hieronder de checklist die wij gebruiken voor de verkoop van ons huis.

bouw een eigen huis-huis verkopen-checklist huis verkopen
huis verkopen-hypotheek advies

Aankoopmakelaar, to do, or not to do:

We zijn begonnen met de zoektocht naar een goede verkoopmakelaar. Bij de aankoop van ons eerste huis hebben we alles zelf geregeld en achteraf hadden we het gevoel dat er meer uit te halen viel met de juiste begeleiding. Dat geld andersom volgens ons ook, dus vandaar: een verkoopmakelaar. 

Bovendien neemt een verkoopmakelaar je nagenoeg alle taken in de voorbereidingsfase uit handen, geen stress voor ons!

De makelaar helpt je bij het bepalen van een vraagprijs, het ontwikkelen van promotiemateriaal en het adverteren van de woning. Ook geeft hij je advies over dingen die je zelf kunt doen om je huis verkoopklaar te maken. In ons geval is dat nogal wat: CV-ketel vervangen, schilderwerk en traprenovatie onder andere. De resultaten zie je terug in de video’s.

Een goede makelaar vinden

Vraagprijs bepalen

Definitief energielabel aanvragen

Huis verkoopklaar maken

Verkoopbord regelen

Promotiemateriaal ontwikkelen

Advertenties plaatsen

En verder..

Bezichtigingen en onderhandelen:

De verkoopfase bestaat voornamelijk uit het traject van bezichtigingen en onderhandelen. Dat laten we dus mooi door de verkoopmakelaar doen. We hebben gekozen voor een ‘Open Huis’ omdat de wijk waarin we wonen erg populair is bij starters en we zo in een paar dagen alle gegadigden over de vloer hebben gehad.

We zijn ervan overtuigd dat er snel serieuze biedingen plaatsvinden, maar ook dit gaan we overlaten aan de verkoopmakelaar.

Wat verder belangrijk is om, bij een akkoord, een goede voorlopige koopovereenkomst op te laten stellen. Let daarbij vooral op de ontbindende voorwaarden en overleg dat ook met je verkoopmakelaar voordat je ergens handtekeningen onder gaat zetten.

Huis verkocht: wat te regelen?

Allereerst: taart! Daarna maak je samen met de kopers een afspraak bij de notaris. De notaris verzorgt de officiële eigendomsoverdracht en daarna is de rest aan jou. Zo moet je bijvoorbeeld je verhuizing regelen, je opstal- en inboedelverzekering opzeggen bij je verzekeraar en op de datum van overdracht de meterstanden noteren. En dan is je huis officieel verkocht!

Menu