Een huis bouwen: waar moet je allemaal aan denken? Een checklist!

Grip op het bouwproces

Financieringen, aannemers, planningen, architecten, werk, huilende kinderen… Je krijgt met van alles te maken tijdens het bouwen van je droomhuis. Hoe zorg je nou voor een gestructureerde bouw? Wij hebben een handige checklist voor je. Bekijk hem hier!

huis bouwen-eigen huis-huisje bouwen
bouw een eigen huis-huis verkopen-checklist huis verkopen

Stap 1. Voorbereiding

Je droomt voorzichtig over je droomhuis. Maar hoe zet je dit om in concrete plannen? Hoe zorg je vervolgens dat het volgens plan wordt uitgevoerd? En hoe houd je zelf nog grip op de situatie? Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg hierin altijd voor de juiste mensen om je heen. 

  • Briljante architect vinden
  • Passende aannemer zoeken
  • Leg afspraken zwart-op-wit vast

Stap 2. De bouw

Tijdens de bouw zul je continu klaar moeten staan voor vragen en telefoontjes. Het gaat veel tijd kosten, maar het is tegelijkertijd goed om continu betrokken te zijn bij het bouwproces. Zo hou je controle over de voortgang en voorkom je dat er onverwachts fouten worden gemaakt. 

  • Maak goede prijsafspraken en leg ze vast
  • Zoek manieren om kosten te drukken
  • Maak een heldere planning voor jezelf
  • Maak goede afspraken met de aannemer/overleg regelmatig
huisje bouwen-huis bouwen-eigen huis bouwen

Stap 3. Oplevering

Je kunt natuurlijk bij de oplevering met een geconcentreerde frons door het huis lopen. De kans is alleen groot dat jij als leek dingen over het hoofd ziet. Zorg daarom voor een deskundige die samen met jou de (voor-)oplevering doet, zodat je eventuele afwijkingen of restpunten snel ziet. 

– Vraag je architect voor controle oplevering
– Maak goede afspraken over restpunten
– Geniet van je woning!

Menu