Gerben van Kampen, architect bij WoonSubliem

architect-huis ontwerpen-eigen huis bouwen

Tip 1 Wederzijds respect

Op zoek naar een architect? Kijk dan naar de ervaring van de architect/ het bureau. Let op of de architect tijdens het kennismakingsgesprek voldoende geïnteresseerd is in jouw ideeën en wensen. Wederzijds respect voor ideeën, woonwensen, budgetten en kaveleisen moeten samen tot een ontwerp leiden.

Tip 2 Kritisch

Wees kritisch op hoe de budgetten vastgesteld worden; een fraai ontwerp en onbeperkt budget komt zelden voor.

Tip 3 Bereid je goed voor

Wat bevalt je wel aan je huidige woning en wat wil je per se anders? Maak een fotocollage van woningen en of elementen die je fraai vindt. Dit helpt de architect om met het ontwerp aan te sluiten op jouw wensen en hij/ zij kan aangeven wat niet haalbaar is omdat het bijvoorbeeld niet past in het beeldkwaliteitsplan van de gemeente.

Tip 4 Leuk, maar vermoeiend

Onderschat de doorlooptijd en drukte/ stress niet die bij het bouwen van een eigen huis komen kijken. Het hele proces van aankoop grond, naar ontwerp, vergunningen aanvragen en de uiteindelijke bouw duurt lang. Het is een leuk traject, maar voor veel mensen ook vermoeiend, zeker als je naar een tijdelijke woning moet verhuizen omdat je huidige huis al verkocht is.

Tip 5 Kosten

Breng in kaart welke kosten je moet maken buiten die voor de architect en aannemer. Aan aansluitkosten voor nutsvoorzieningen denken de meesten wel, maar sommige gemeenten vragen ook rioolaansluitkosten. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Menu