Je huidige woning verkopen, zonder stress

Een waterdicht plan

Voor het nieuwe huis klaar is, wil je je huidige woning verkopen. En eerlijk is eerlijk: dat valt niet mee. Met een hoofd vol plannen en verplichtingen voor het nieuwe huis, een baan en kinderen moet je ineens een complex verkoopproces managen. Wij raden je aan om een goed plan te maken. Daarnaast kun je nadenken over zaken als een makelaar, een open huis én goede overeenkomsten.

bouw een eigen huis-huis verkopen-checklist huis verkopen
verkopen-huis verkopen-hypotheek verhogen-kavel kopen

Verkoopmakelaar or no verkoopmakelaar, that’s the question

Soms wil je zo veel mogelijk zelf doen, om kosten te besparen. Logisch. Deden wij ook bij ons eerste huis. Maar we leerden al snel dat je met een makelaar veel meer uit (ver)koop haalt. Daarom schakelen we nu een verkoopmakelaar in. Hij nam praktisch alle voorbereidende taken over, hielp de vraagprijs bepalen en gaf waardevolle tips om ons huis verkoopklaar te maken. Denk aan schilderwerk, een traprenovatie en zelfs het vervangen van de CV-ketel. Ontdek hier hoe dat ging.

Slimme bezichtigingen

Het verkoopproces draait natuurlijk vooral om bezichtigingen en onderhandelingen. Dat kan enorm veel tijd en energie kosten, dus richt dit zo slim mogelijk in. Wij kozen bijvoorbeeld voor een Open Huis, waarbij we in een paar dagen tientallen mensen over de vloer krijgen. Omdat we in een populaire starterswijk wonen verwachten we snel concrete biedingen te krijgen. De verkoopmakelaar regelt dit verder. 

Goede voorwaarden

Heb je een mooi bod gekregen? Goed bezig! Zorg in dit geval voor een dichtgetimmerde voorlopige koopovereenkomst. Laat een goed document opstellen, met heldere ontbindende voorwaarden en bespreek dit goed met de makelaar (als je die hebt). Zo voorkom je onaangename verrassingen. Je  zult niet de eerste zijn die ver in het verkoopproces ineens helemaal opnieuw moet beginnen.

huis verkopen-hypotheek advies-hypotheek verhogen

Overeenkomst getekend, huis verkocht, wat nu?

Alles rond? Handtekeningen gezet? Dan eerst: taart, champagne, slingers, feest! De formaliteiten zitten er (bijna) op en dat mag zeker gevierd worden. Toch komen er nog wat laatste verplichtingen om de hoek kijken. Dat begint met de officiële overdracht. Je maakt samen met de kopers een afspraak bij de notaris waar je samen tekent voor de officiële eigendomsoverdracht.

Daarnaast moet je alle verzekeringen opzeggen bij de verzekeraar, zoals je inboedel- en opstalverzekering. Op de datum van de overdracht moet je ook de meterstanden controleren en doorgeven aan je energie- en/of waterleverancier. Daarna kan de volledige focus de verhuizing naar je nieuwe huis!

Om stress te voorkomen is het slim om je verhuizing goed te plannen. Je onderschat vaak wat er allemaal bij een verhuizing komt kijken. Zorg daarom bijvoorbeeld voor een professionele verhuizer, goed materieel, genoeg mensen die helpen en (indien nodig) goede en ruime opslagmogelijkheden

Menu