Isolatie en ISDE

Eigen woning isoleren met overheidssubsidie

Elke nieuwbouwwoning moet voldoen aan het Bouwbesluit en is dus van dak tot en met vloer geïsoleerd. Bewoners van oudere huizen stoken zich vaak een ongeluk, hebben toch nog koude voeten of kunnen in de winter niet vlakbij een raam zitten vanwege de tocht. Ook hier is isolatie het magische woord. Maar welke isolatievormen zijn er en voor welke maatregelen geeft de overheid subsidie?    

huis isoleren-muur isolatie
huisje bouwen-huis bouwen-eigen huis bouwen

Zorg voor ventilatie

Een huis een dikke jas aantrekken is slim, maar zorg altijd voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld door roosters in kozijnen te laten zetten en die de hele dag open te houden. Elke meter die je isoleert heeft nut. Enkelglas en eerste generatie dubbelglas zijn verspreiders van kou, vervang die door HR++ glas en je voelt direct een enorm verschil. Voor oudere woningen met smalle kozijnen komen er steeds meer mogelijkheden zoals dunne ruiten die dicht op elkaar staan met een vacuüm ertussen.

Verschillende materialen

Er zijn verschillende materialen waarmee je je woning kunt (laten) isoleren. De keuze is afhankelijk van wat je uit wilt geven en van het soort huis dat je hebt. Er bestaan isolatieplaten van hardschuim en isolatiedekens van onder andere glaswol. Spouwmuren kunnen volgespoten worden met korrels en lijm of met purschuim, maar je kunt wanden ook isoleren met platen van bijvoorbeeld PIR. En dan is er ook nog blaasisolatie van papier of wol.

Vloer en muren

Kruipruimtes en kelders kunnen vrij makkelijk geïsoleerd worden. Spouwmuurisolatie is meestal de goedkoopste en snelste manier van isoleren. Woningen met een enkelsteensmuur isoleer je aan de buitenkant of binnenkant. Nadeel van isoleren aan de binnenkant is ruimteverlies. Een buitengevel isoleren is ingrijpend en kan niet altijd in verband met het dak. Het is wel en mooie manier om een huis een andere uitstraling te geven.

Dak

Elk dak kan voorzien worden van isolatie. Een schuine zolder met dakpannen isoleer je aan de binnenkant. En als je dak (plat of schuin) aan vervanging toe is, kun je het in veel gevallen van buiten laten isoleren. Veel mensen gebruiken de zolder alleen als bergruimte, in dat geval kun je de vloer van de zolder isoleren zodat je er op de verdieping eronder warmpjes bij kunt zitten.

Subsidie

De Rijksoverheid stimuleert isoleren met de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing). Deze subsidie biedt een financiële tegemoetkoming bij de aanschaf van isolatiemaatregelen (dak, spouw, gevel, zolder, plaatsing HR-glas). En als je je woning dit jaar laat isoleren, dan betaal je het lage Btw-tarief van 9 procent op arbeid.

Op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren vind je informatie over subsidies voor huiseigenaren. Voor een aantal maatregelen geldt dat je er twee moet uitvoeren om subsidie te kunnen krijgen.

huis verkopen-hypotheek advies-hypotheek verhogen
Menu