Aan- en verkoopmakelaar

Zelf je huis verkopen of een makelaar inschakelen?

Het lijkt aantrekkelijk; je huis verkopen zonder makelaar. Je spaart kosten uit en de huizen gaan nu toch als warme broodjes over de toonbank? Heb je je verdiept in wat een makelaar kan toevoegen en in hoeveel tijd het kost om alles zelf te doen?

Zeker de makelaars die aangesloten zijn bij beroepsverenigingen zoals de NVM en VBO hebben een hoop kennis in huis en moeten zich houden aan een gedrags- en beroepscode. Makelaar hebben vaker met het verkoopbijltje gehakt dan de gemiddelde particulier.

Toont jouw woning van zijn beste kant(en)

Veel makelaars werken samen met vaste fotografen die ervaring hebben in het vastleggen van verschillende soorten woningen. De makelaar adviseert over hoe je de kamers in jouw huis optimaal inricht. Vervolgens legt de fotograaf elke ruimte, de tuin en directe omgeving vast met professionele apparatuur. De makelaar plaatst het beeldmateriaal in een aantrekkelijke presentatie online.

huis kopen-hypotheek advies-huis verkopen
verkopen-huis verkopen-hypotheek verhogen-kavel kopen

Een netwerk vol potentiële kopers

Misschien woon je in een wijk of dorp waar iedereen lijkt te willen wonen en heb je al een lijst van tien bekenden die aangeven jouw huis te willen kopen. Zijn dit echt serieuze kijkers? Een makelaar heeft een portefeuille vol te koop staande woningen en een bestand vol mensen die op zoek zijn naar een ander huis.

Tijd

Een makelaar verkoopt huizen, elke werkdag. Hoeveel vrij kun jij nemen om mensen rond te leiden? En lopen kijkers niet liever rond met iemand die nergens aan gehecht is? Veel kijkers willen nog een tweede keer komen kijken, of bellen drie keer op met allerlei vragen.

Advies

Een makelaar adviseert verkopers, maar helpt kijkers ook verder. Wijst hen bijvoorbeeld op verbouwingsmogelijkheden en op de stappen die kijkers moeten zetten als ze een bod willen doen. Het opstellen van een koopcontract vergt juridische kennis. Wetten en regels veranderen nog al eens, makelaars volgen dit soort zaken op de voet zodat een (voorlopig) koopcontract aan alle eisen voldoet.

En dan zijn er ook nog kwesties als: een meetrapport, kopersbescherming, marketingbudget en onderhandelskills. Die makelaar is dus zo gek nog niet.

huis verkopen-hypotheek advies-hypotheek verhogen
Menu