Een hypotheek regelen: onze belangrijkste tips bij het afsluiten

Kies voor een lage rente, met een lange rentevaste periode

Waar de huizenprijzen door het dak gaan tegenwoordig, is de hypotheekrente juist extreem laag. En dat is lekker. Door de huidige rente voor een lange periode vast te zetten, zijn je maandlasten laag én voorspelbaar voor lange tijd. Wij kiezen voor een lineaire hypotheek met een looptijd van 30 jaar. We rekenden uit dat we iedere maand een euro minder betalen.

hypotheek-hypotheek berekenen-tips
huisje bouwen-huis bouwen-eigen huis bouwen

Kijk verder dan een lage hypotheekrente

Een lage hypotheekrente is dus top, maar we leerden ook dat een lage rente niet altijd lage maandlasten betekent. De meeste hypotheken bestaan namelijk uit twee componenten, rente en aflossing. In sommige gevallen betaal je weinig rente, maar meer aflossing. Ook hebben de looptijd en de voorwaarden van de hypotheek invloed op je maandlasten. Lees dus goed de kleine lettertjes tijdens het vergelijken, voor je met onnodig hoge lasten zit. 

Gebruik eigen middelen

Wanneer je eigen geld gebruikt, hoef je minder te lenen. Dat betekent lagere maandlasten en minder risico voor de bank. Dat is een stuk makkelijker onderhandelen. Wij gebruiken ook onze eigen middelen.

Overwaarde

We nemen zo’n €50.000 overwaarde van onze huidige woning mee. Dat scheelt enorm in de risico’s voor de bank.

Spaargeld

We betalen een groot deel van de bouw zelf. Hierdoor hebben we straks flinke overwaarde, dus pure winst voor ons zelf.

Er zijn vast honderden voors en tegens te bedenken voor het wel of niet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Voor ons is het heel simpel: wil je dat de ander in jullie droomhuis kan blijven wonen als jij overlijdt? Neem dan een overlijdensrisicoverzekering. Voor ons was het een no-brainer.

hypotheek-huisje bouwen-kavel kopen
Menu